Du har säkert hört det, många gånger. SEO. Sökmotoroptimering. Du vet att det är något som har med webben att göra och att du borde kunna det. Men du förstår inte varför. Vad är SEO och varför är det så viktigt? Det går jag igenom här.
SEO står för Search Engine Optimization, eller sökmotoroptimering på svenska, och handlar om att sökmotorer ska hitta de webbsidor som ger svaret på det någon letar efter.
Google är den överlägset största sökmotorn (det är ingen slump att begreppet ”googla” finns…) och därför utgår de flesta rekommendationerna för SEO ifrån hur Google funkar.
Den näst största sökmotorn är faktiskt Youtube, som ägs av Google sedan flera år, men eftersom den är helt videobaserad funkar den delvis annorlunda. För enkelhets skull håller jag mig därför till Google i det här exemplet.
SEO gör det enklare för andra att hitta din webbsida
När någon letar runt – oftast på Google – efter den typ av produkter eller tjänster som du erbjuder vill du att just din sajt ska dyka upp i sökresultaten. För att den ska göra det behöver du sökmotoroptimera den.
Sökmotoroptimeringen kan delas in i två större områden:
- Teknisk SEO
- Innehållsbaserad SEO
Det finns ingen glasklar gräns mellan de båda. Se det mer som en glidande skala där du går från mer teknisk del och successivt förflyttar dig in i ett mer innehållsstyrt område. Men det är ändå bra att ha klart för sig att det finns flera aspekter av sökmotoroptimering.
Teknisk SEO – att arbeta utifrån en logisk struktur
Teknisk SEO handlar om att säkerställa att din webbsida är uppbyggd enligt en viss struktur och logik ”bakom kulisserna”. Du:
- Skapar sidor, undersidor, meny och interna länkar som följer en naturlig hierarki.
- Döper dina sid-URL:er så att de är begripliga och inte bara en konstig sifferkombination.
- Använder rätt h-taggar för olika rubriknivåer. Till exempel.
En bra webbstruktur gör att Google snabbare kan hitta och leta igenom innehållet på din webbsida. Google gillar ordning och reda så när din sajt är uppbyggd på ett lättnavigerat sätt i sin underliggande struktur premierar Google det och gör den lättare för din kund att hitta.
Teknisk SEO handlar också om att du gör vissa inställningar som gör att din sida laddas snabbt och är anpassad för både stora och små skärmar.
Det kan handla om att du inte laddar upp bilder som är för stora eller att du visar vissa delar av en webbsida på olika sätt beroende på om användaren besöker den från sin laptop eller sin mobil.
Allt som underlättar för din kund och ger en bättre användarupplevelse är sådant som påverkar din SEO positivt och gör att din sajt placeras högre upp i sökresultatet av Google.
För den som är ny på SEO är det lätt att fastna här och känna att det är för svårt. Visst kan det vara klurigt i början men det finns gott om stöd och automatiseringar som underlättar.
Sök på du-vet-var, samt Youtube, så kommer du hitta massor av hjälp!
Innehållsbaserad SEO värderar det som intresserar målgruppen
Innehållsbaserad SEO handlar om det du fyller din webbplats med, och är på många sätt det som är direkt synligt för din målgrupp.
Google kan avgöra utifrån dina texter, bilder och videor om din webbsida är av intresse för den som letar. Därför behöver du tänka på att skapa innehåll som intresserar din målgrupp på riktigt.
Läs gärna mer om hur du kommer igång med så kallad innehållsmarknadsföring.
På varje webbsida behöver du även specificera nyckelord, skriva en metabeskrivning och komplettera med annan relevant information som matchar innehållet.
I de flesta moderna program för att bygga webbsidor finns inbyggt stöd eller enkla plugins som hjälper dig med detta. Ju bättre du fyller i den här informationen, desto fler poäng får du av Google – och placeras högre i sökresultaten.
Gör gärna en sökordsanalys för att ta reda på vilka ord och fraser din målgrupp söker efter. En sökordsanalys underlättar när du ska fylla i nyckelord och metadata, men är kanske ännu viktigare som inspiration redan när du planerar och skapar ditt innehåll.
Tankevurpa att förstå innehållsmarknadsföring
En gång i tiden gick det att ”spamma” sina webbplatser med taggar och andra knep, men den eran är sedan länge förbi. Genuint innehåll är det som gäller.
Om du utgår ifrån vad din målgrupp vill ha hjälp med, och kombinerar det med hur du hjälper dem, har du en stark bas att bygga vidare ifrån.
Det kan krävas en tankevurpa att landa i vad det här faktiskt innebär. I den här bloggartikeln förklarar jag hur innehållsmarknadsföring skiljer sig från traditionell marknadsföring. Läs gärna!
En persona hjälper dig att förstå målgruppens behov – ladda ner mall
Om du inte vet vad målgruppen är intresserad av eller kan tänkas söka på är det en god idé att skapa en persona. Då tar du reda på massor av värdefull information om din kund.
- Personas – och hur de hjälper dig att skapa innehåll som engagerar
- Guide: Så här skapar du en persona
Läs mer och ladda ner min mall om du vill komma igång med din persona på egen hand: